Veel gestelde vragen

Zie voor meer hulp bij technische vragen ook hoofdstuk 7 van de handleiding.

Het lampje op de boiler knippert gelijkmatig blauw of rood

De boiler is onvoldoende gevuld met water en is uitgeschakeld. Resetten is in dit geval nodig. Haal de stekker uit het stopcontact of schakel de groepenkast uit. Controleer of de waterleiding en de inlaatcombinatie openstaan. Open de kokend water knop en laat het water 2 minuten doorlopen of langer totdat er een gelijkmatig straal uitkomt. Vervolgens, stop de stekker in het stopcontact of schakel de groepenkast weer in. Zet de boiler weer aan door de knop op de voorzijde van de boiler in te drukken.

Het lampje van de boiler brandt. Wat moet ik nu doen?

 • Blauw: De boiler is ingeschakeld en kokend water is beschikbaar.
 • Oranje: De boiler is ingeschakeld, maar er is nog geen kokend water beschikbaar. Het water wordt nu opgewarmd.
 • Het rode lampje op de boiler knippert met een gelijkmatige frequentie: Er is geen water in de Selsiuz boiler. De droogkook beveiliging is ingeschakeld. Ontkoppel de voedingsstekker of schakel de groepenkast uit. Voer de stappen in de handleiding uit van stap 4.4: Boiler resetten / droogkookbeveiliging.
 • Het rode lampje op de boiler knippert met een dubbele frequentie: Hardware error. Probeer de boiler te resetten volgens stap 4.4 van de handleiding. Mocht dit niet werken moet de boiler gerepareerd worden. U kunt een servicemelding indienen.

Waarom heb ik schuim op de thee?

Het witte schuimlaagje op de thee is verklaarbaar en volkomen onschuldig. Het kokende water uit de boiler gaat via een leiding door de kern van de uitloop naar de spoelbak. Aan het einde van de uitloop zit een onderdeel dat de perlator heet. Kokend water is van zichzelf spetterend en onrustig, de perlator zorgt voor rustige en veilige straal gecreëerd. Als er dan een theezakje of ander iets in het water wordt gedaan duwt het zuurstof in het water het theezakje naar de oppervlakte van het water en vormt het laagje schuim zich.

Hoe heet is het kokend water uit mijn kraan?

Mochten er twijfels zijn over de temperatuur van het water kunnen de stappen in het meetprotocol worden gevolgd.

Er komt een kleine straal uit de kraan

Dit kan verschillen de oorzaken hebben. Doorloop de volgende stappen om dit op te lossen:

 • Controleer dat de perlator van de kraan (het zeefje aan het uiteinde van de uitloop) vrij is van vuil of andere verstoppingen. Deze kan makkelijk met de hand worden losgedraaid.
 • Controleer of de inlaatcombinatie helemaal open staat
 • Controleer dat er geen knik in de slangen zit van de boiler of de slangen richting de kraan.
 • Controleer de druk op de leidingen, die mag niet lager zijn dan 1,0 bar. Controleer of op andere plaatsen in de woning de druk ook laag is.

Als het hiermee nog niet opgelost is kun je dat aan ons doorgeven.

Geen onbeperkt warm water bij de combi extra boiler

Het omschakelpunt van het warm water naar de cv ketel kan ingesteld worden op het mengventiel. Door aan de thermostaat knop te draaien op het mengventiel wordt deze hoger of lager ingesteld. Probeer een aantal standen om de juiste instelling te vinden. Het combi extra mengventiel werkt enkel met een opgewarmde boiler. Als de boiler niet op temperatuur is werkt deze functie pas weer nadat de boiler opgewarmd is.

De hendels zitten los

Deze zijn eenvoudig vast te zetten met een 2,5 mm inbussleutel. Draai hiermee het inbusbusschroefje in de hendel vast. Zie hiervoor ook het filmpje Kokendwaterknop van de Selsiuz vervangen.

Hoe onderhoud ik de kraan?

Met een dagelijks schoonmaakmiddel of afwasmiddel. Kalk kun je verwijderen met citroensap. Gebruik geen schuurmiddel of schuursponsjes. Reinig iedere 6 maanden het zeefje (perlator) bij de uitloop van de kraan. Een perlator spoel je af onder de kraan om gruis eruit te spoelen. Voor technische vragen bel je met onze klantenservice.

Hoe onderhoud ik de boiler?

De buitenkant van de boiler kun je afnemen met een droge zachte doek. Controleer iedere 6 maanden de inlaatcombinatie. De controle vindt plaats door de grote draaiknop van het ventiel met de klok mee te draaien om kalkafzettingen en vuil te verwijderen. Er komt dan water uit dat door de afvoerbuis kan wegstromen. Komt er geen water uit het overstortventiel, dan is deze defect en moet vervangen worden. Open de boiler nooit zelf, hierdoor vervalt de garantie. Voor technische vragen bel je met onze klantenservice.

Hoe lang duurt het voordat het water in de boiler weer opgewarmd is?

Na 18 minuten is het water heet en kun je kokend water gebruiken uit de kraan. Dan zal het lampje op de voorzijde van de boiler ook verspringen van oranje (opwarmen) naar een vaste groene of blauwe kleur (op temperatuur).

Moet ik de boiler doorspoelen als ik terug kom van vakantie?

Als de boiler aan heeft gestaan hoeft de boiler niet doorgespoeld te worden.  

Moet ik de boiler uitzetten als ik op vakantie ga?

Nee, het is niet nodig om de boiler uit te zetten.

Er komt geen of te weinig water uit de kraan, het water stroomt te langzaam, sputtert of is onregelmatig.

 • De stopkraan op de inlaatcombinatie is gesloten of niet afdoende open. Controleer of de stopkraan op de inlaatcombinatie volledige open is.
 • Controleer of eventuele (filter)stopkranen op de leidingen open staan
 • Controleer of de slangen niet geknikt zijn.
 • Er is geen of te weinig waterdruk. Controleer de waterdruk. Die mag niet lager zijn dan 1,0 bar. Controleer een ander tappunt. Als de druk daar ook laag is, controleer de hoofdkraan en neem contact op met het waterleidingbedrijf.
 • Het systeem bevat kalk of vervuiling in de perlator. Reinig/vervang de perlator. Voor meer informatie zie download de handleiding: Reinig of vervang de perlator.
 • Druk de hendel verder open naar de tweede stand. De eerste stand is de waterbesparende stand.

Ik wil een perlator of spoeldouche vervangen

Voor het vervangen van de perlator of spoeldouche kunt u onderstaande video's bekijken:

Geen warm water en/of kokend water uit de kraan

 • De boiler is uitgeschakeld. Druk minimaal 0,5 seconden op de AAN/UIT-knop.
 • De stekker is ontkoppeld. Steek de stekker van de boiler in een geaarde contactdoos.
 • De boiler is nog niet op temperatuur. Controleer of het oranje lampje op de boiler brandt en wacht tot deze blauw/groen is.
 • De groepenkast is uitgeschakeld. Schakel de elektragroep van de boiler in.
 • Het mengventiel is niet correct aangesloten. Controleer op basis van de handleiding of het mengventiel correct is aangesloten en afgesteld.

Staat jouw vraag hier niet bij?

Heb je geen antwoord op je vraag gevonden? Vul dan het service aanvraag formulier in. Of neem direct contact met ons op.